ANMÄLAN MAS-projekt Lödde kar/Lödde å, 6–9 juni 2024. SISTA ANMÄLNINGSDAG 27 MAJ 2024.

Lite kort om tid men nu är det dax att anmäla sig till projektet Lödde å. Läs mer om detaljerna i bifogat dokument men grundläggande är:

– Sista anmälningsdag är 27 MAJ 2024 och görs till ordforande@marinarkeologi.info

– Kostnad för icke-dykare är 2000 kronor och då ingår mat och logi, exklusive dit/hemresa.

– Kostnad för dykande deltagare är 3000 kronor och då ingår mat och logi, exklusive dit/hemresa.

– Boendet som ingår är av enklare standard men mot en kostnad på 500 kronor finns ett alternativt boende. Se mer i bifogat dokument.

För frågor kontakta ordforande@marinarkeologi.info

Hoppas du kommer med till del 2 i detta projekt.

Hur man gör en bra MAS – Konferens?

Jo man tar lite Riddarholmsskeppet, Äpplet och Constantia, blandar med handel, krig och bostäder på platser som på Island, Sverige, Danmark och Mocanbique.

Lägg sedan till hur det seglades och hur läget var med alkohol och tobak så är det receptet på en lyckad konferens.

Riddarholmsskeppet – vill du veta det senaste?

Först sätter man ihop skeppet, sedan sjunker det, hittas och sätt ihop igen. Nu packas det ner igen…. Vill ni veta mer kom till MAS konferens i Västervik 27-28 mars där Emmy Kauppinen, Antikvarie/Arkeolog på Medeltidsmuseet berättar om det senaste och planerna framöver.

Snart skickas den formella inbjudan ut direkt till alla medlemmar och kommer givetvis finnas på denna hemsida också.


NORDISK MARINARKEOLOGISK FÄLTKURS -Dokumentation och 3D modellering av vrak

Vi inom MAS ser gärna att fler ökar sin kunskap och förmågor inom ämnesområdet coh därför tipsar vi om en marinarkeologisk fältkurs 20 – 25/5 2024 i regi av Hangö sommaruniversitet. Men snabba på att anmäla dig senast 19/4 2024 och mer info finner du på denna länk Åbo-universitet/marinarkeologi

(Specialkurs, 5 sp) 

Dagsschema:
må-to kl 9-19, dykning och grupparbete/diskussioner
fr kl 9-19, bildbearbetning
lö kl 9-16, efterarbete

MAS konferensen 2024 – Programmet börjar ta form

Hoppas ni kommer till MAS konferensen i Västervik. Inbjudan till den och MAS årsmöte är på gång och distribueras snart (och även här på hemsidan).

Men för att ge ett smakprov kommer vi få presenterat det senaste från Riddarholmsskeppet, lite historiska återblickar på marinarkeologi och ”Vasa’s Syster” Äpplet. Geografiskt kommer det täcka olika delar av Sverige men även i andra nordiska länder.

Ska ni till Vasamuseet och kolla in Legoutställningen?

Spana då speciellt in Bataviamodellen i Lego på den temporära utställningen . Så här ser en byggd kopia ut av det utgrävda vraket!

Och hur vet MAS det? Jo vår MASmedlem Catharina Ingelman-Sundberg var en av utgrävningsledarna och har skrivit om utgrävningarna i boken ”Bland hajar, karlar och vrak”. Och vill ni ha bildbevis kommer det här:

NYA STYRELSEMEDLEMMAR SÖKES

MAS valberedning söker nya styrelsemedlemmar.

Är du intresserad eller vill rekommendera en medlem att arbeta i MAS styrelse, hör av dig till  valberedning@marinarkeologi.info.

Om du vill göra en insats som kassör får du möjligheten att lära dig vårt nya redovisningssystem.

MAS valberedning,

Maya Wright- Schmidt och Emmy Kauppinen

MAS konferens 2024, 27-28 April, Västerviks museum

Nu är det bestämt. Årets MAS konferens kommer äga rum i Västervik i samarbete med Västerviks Museum. Och visst kommer du? Du får lära dig nytt, träffa gamla vänner och nya vänner får du på ”köpet”.

Har du något spännande att berätta, något nytt att rapportera eller en upptäckt att förmedla . Alltså kan och vill du bidra på något sätt hör av dig via mail till konferens@marinarkeologi.info eller info@marinarkeologi.nu

Mer information om anmälan, program mm kommer vartefter det blir klart. Men räkna med att MAS årsmöte sker på förmiddagen 27/4 där vi gärna ser alla medlemmar delta. Därefter inleds konferensen och givetvis planeras den sedvanliga konferensmiddagen på kvällen den 27/4. Och till det traditionsenliga MAS-lotteriet tar vi gärna emot gåvor då det bygger på sponsorers givmildhet.

Tack på förhand alla sponsorer till lotteriet och alla talare. Det kommer bli bra.